Fahami Bagaimana Cryptocurrency Berfungsi

Artikel ini akan memberi anda sedikit gambaran tentang dunia mata wang kripto semak tapak saya.

Mari lihat ini untuk memahami Cryptocurrency.

Lejar awam: Untuk memastikan seseorang yang menggunakan alamat yang disulitkan tidak membelanjakan lebih daripada jumlah syiling yang mereka miliki, semua transaksi yang disahkan direkodkan dalam lejar yang boleh diakses secara umum. Adalah mungkin untuk semua orang melihatnya, yang mengurangkan kecurian.

Transaksi ialah pemindahan wang antara dompet digital. Selepas pelombong mengesahkan bahawa ia adalah pemilik dompet, transaksi akan diterbitkan pada lejar awam. Pengesahan dan penambahan pada lejar boleh mengambil sedikit masa, sekitar 10 minit untuk Bitcoin.

Perlombongan: Proses perlombongan adalah untuk mengesahkan transaksi, dan kemudian meletakkannya dalam lejar awam selepas menyelesaikan masalah matematik yang kompleks. Sesiapa sahaja boleh mengesahkan transaksi dan melakukannya sendiri. Selepas itu, bukti kerja ditunjukkan dan mereka mendapat ganjaran mereka.

Pertukaran mata wang kripto

Laman web pertukaran membenarkan anda membeli, menukar atau menjual mata wang kripto sebagai pertukaran mata wang tradisional seperti Dolar AS atau Euro atau mata wang digital lain.

Memandangkan bukan semua orang menggunakan mata wang digital, anda perlu menukarnya kepada tender yang sah di kawasan anda.

Platform dagangan menghubungkan pembeli dengan penjual, dan mengenakan komisen untuk setiap transaksi.

Pelbagai jenis platform dagangan untuk pertukaran

Perdagangan Langsung: Ini adalah perdagangan langsung antara individu. Mereka boleh berdagang mata wang secara langsung dengan orang lain dari seluruh dunia. Pertukaran dagangan langsung tidak mempunyai harga pasaran. Sebaliknya, setiap penjual menentukan kadar mereka sendiri. Ini mungkin kelihatan mudah, tetapi kadar pertukaran yang turun naik mungkin menyebabkan orang lain tidak menginginkannya.

Broker ialah tapak yang membenarkan sesiapa sahaja membeli mata wang kripto untuk harga yang ditetapkan. Broker mata wang kripto adalah seperti peniaga pertukaran asing. Seperti pasaran mata wang sebenar, anda juga boleh melihat bagaimana wang digital adalah serupa.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menyertai pertukaran

Melakukan beberapa kajian sebelum berdagang adalah penting supaya anda tidak kecewa. Semak ini sebelum anda membuat perdagangan pertama anda.

Anda boleh mendapatkan ulasan pertukaran di tapak web yang bereputasi dan dengan mencari ulasan pengguna individu. Di forum seperti Bitcoin Talk dan Reddit, anda boleh menyiarkan sebarang soalan yang anda ada. Adalah penting untuk memahami kebaikan, keburukan dan terma tawaran. Ketahui kekerapan mereka dipilih oleh orang tersebut. Anda boleh berdagang dengan yakin jika anda mempunyai maklumat ini.

Yuran biasanya disenaraikan di kebanyakan laman web bursa. Pastikan anda memahami yuran yang berkaitan dengan deposit, transaksi dan pengeluaran sebelum anda menyertai. Yuran boleh berbeza-beza bergantung pada pertukaran yang anda gunakan. Jangan terpengaruh dengan pengiklanan yang terdengar terlalu bagus untuk menjadi kenyataan. Semua bisnes nak buat duit.

Bagaimanakah saya boleh membayar sebagai pertukaran? Apakah kaedah pembayaran yang tersedia di bursa ini? Sesetengah platform pertukaran mempunyai kaedah pembayaran terhad yang mungkin sukar untuk anda gunakan. Untuk mengelakkan penipuan, anda perlu memberikan pengenalan semasa membeli mata wang kripto menggunakan kad kredit anda. Sahkan diri anda untuk minat anda dan anda juga akan tahu jika bayarannya terlalu tinggi. Pertimbangkan untuk memikirkan semula keputusan anda.

Keperluan pengesahan: Di AS dan UK, kebanyakan platform dagangan bitcoin memerlukan pengesahan ID untuk mendeposit atau mengeluarkan dana. Sesetengah pertukaran membenarkan tanpa nama. Pengesahan boleh memakan masa dan memberi tekanan tetapi ini adalah cara penting untuk mencegah penipuan dan pengubahan wang haram. Bersabar dan berhati-hati melalui proses.

Sekatan Geografi. Sesetengah platform pertukaran menyekat akses kepada fungsi pengguna tertentu. Adalah penting untuk menyemak bahawa platform membolehkan anda mengakses semua alat dan ciri di negara semasa anda. Ia bukan tentang menukar kepada mana-mana mata wang. Jika anda tidak boleh membelanjakan wang anda di mana anda berada sekarang, maka ia tidak masuk akal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *